Metode de protecție în fața stress-ului informațional
Nivelul de stres este atât de mare, încât trebuie să învățăm să îl gestionăm. Când vorbim de stil de viață, cea mai ușoară modalitate de a măsura calitatea acestuia, este prin analizarea stării noastre generale de zi cu zi.
Pentru a putea face această analiză, recomandăm să ne uităm la cei 5 factori esențiali: dieta, sport, somn, minte și relațiile sociale.
Nu este atât de dificil să învățăm să gătim mese delicioase și hrănitoare. În plus, a consuma alimente conștient, într-o atmosferă relaxantă și cu o companie bună este la fel de importantă ca și mâncarea curată și organică.
Dieta
Termenul „dietă” înseamnă pur și simplu ceea ce mâncăm. Nu înseamnă o restricție a alimentelor, însă cultura modernă a transformat cuvântul în acest termen, adică alimente care sunt sau nu sunt permise în anumite momente.
În timp, au fost inventate foarte multe tipuri de dietă. Spre exemplu, pentru persoanele care au diabet, se recomandă dietele care ajută să gestionăm nivelul de zahăr din sânge. Două dintre cele mai frecvent utilizate diete sunt dietele low-carb (dieta slabă în carbohidrați) și low-glycemic (dieta cu indice glicemic scăzut).
O dietă slabă în carbohidrați înseamnă că limităm cantitatea de carbohidrații, indiferent de unde provin aceștia, iar în dieta cu indice glicemic scăzut, limităm alimentele care ridică nivelul de zahăr din sânge semnificativ. Există oameni care au primit ca recomandare și au răspuns foarte bine la ceea ce numim dieta „tradițională”. Pentru altcineva s-a recomandat dieta ketogenică, care are o cantitate semnificativă de grăsime. Acest tip de dietă poate fi utilă pentru gestionarea zahărului din sânge pe termen scurt, dar nu am încuraja o dietă ketogenică pentru o perioadă lungă de timp.
Spre exemplu, dieta mediteraneană a fost votată de experți ca fiind cea mai bună dietă în 2018. Aceasta se bazează cu precădere pe consumul de fructe, legume, pește, fructe de mare, diferite tipuri de nuci, alune și ulei de măsline.
Pe scurt, nu există nicio dietă minune, ci doar principii de nutriție simple, respectarea înțelepciunii naturale a organismului și multă răbdare.
Sfaturile noastre:
- Ingredientele proaspete fac diferența în gătit
- Găsește o fermă de unde poți cumpăra un ou într-adevăr bun, cunoaște echipa de fermieri, implică și copii, organizează-te, asigură în casă un stoc de produse de calitate și gătește din suflet
- Oferă-i organismului hrană cât mai naturală. Corpul are nevoie de un consum de alimente cu conținut mare de fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Consumând alimente naturale și urmând un stil de viață natural, intestinele vor reacționa. În momentul în care ne alegem o mâncare, ar trebui să facem alegerea exact cum i-am recomanda celei mai dragi persoane din viața noastră. Dacă am gândi mereu așa, probabil că am reuși să facem cele mai sănătoase alegeri.
• Eat a rainbow. Cu cât farfuria este mai colorată, cu atât consumăm mai multe vitamine, minerale și enzime vii. Este bine să consumăm alimentele în proporții adecvate: legume, fructe, proteina și amidon. Lipsa diversității poate provoca deficiențe nutriționale organismului.
• Balanța alcalin/acidă. Dieta noastră trebuie să fie în proporție de 80% alcalina și 20% acidă. Spre exemplu, legumele și fructele sunt alcaline, iar alimente prelucrate și rafinate sunt acide. Cu cât consumul de alimente crude este într-o proporție mai mare, cu atât valoarea nutrițională crește.
• Elimină din dieta zilnică mâncarea procesată și asigură-te că ai în frigider și unt ecologic, grăsimi sănătoase, lactate crude și alimente fermentate
• Repaosul digestiv între cina și micul dejun din ziua următoare este recomandat a fi între 12-14 ore
Sport
Mișcarea este un antidot excelent pentru întristare și stres. Găsește o activitate care îți aduce bucurie și doar începe. Este mult mai benefic pentru organism să faci această activitate cu sufletul deschis și cu zâmbetul pe buze. Poți alerga, poți înota sau poți dansa. Este util dacă incluzi constant în programul de activități fizice și o clasă de yoga. Noi mai recomandăm din suflet plimbarea în natură. Plimbarea în natură te învață să devii conștient și să te bucuri de prezent. Încearcă să mergi în liniște, să observi toate schimbările din natură (din pădure sau din parc), îmbrățisează un copac, ascultă păsărelele și în timp vei realiza că îți vei controla și gândurile.
Somn
Fără somn nu avem energie și crește riscul apariției de boli. Datorită somnului, avem vitalitate și ne putem menține sănătoși. Sunt peste 20 de studii epidemiologice, care arată faptul că există o relație clară între durata somnului și durata vieții: cu cât dormim mai puțin, cu atât vom trăi mai puțin. Timpul acordat somnului este o investiție pozitivă pentru sănătatea ta Din păcate, mulți dintre noi nu îi acordăm suficientă importantă, din contră, este activitatea la care decidem să renunțăm cel mai rapid când avem prea multe de făcut. Programul zilnic ar trebui să cuprindă: 8 ore de efort intellectual (munca), 8 ore de odihnă activă (plimbare în natură, sport, citit, timp petrecut cu cei dragi) și 8 ore de odihnă pasivă (somn).
Minte
Atitudinea pe care o avem față de viață și mentalitatea sunt esențiale a ne bucura de o sănătate bună.
Spre exemplu,este util să învățăm să apreciem să apreciem faptul că avem atâtea alegeri și oportunități, în loc să ne simțim copleșiți de ele. Nu trebuie să lăsăm criticile să ne influențeze alegerile cu privire la sănătatea noastră și sănătatea familiei noastre.
Este importanța să ne evaluăm stilulul de viață și să ne setăm priorități. A fi disciplinat (a avea o rutină) este o foarte bună strategie pentru dezvoltarea proprie. Deciziile mici – legate de modul în care mănânci, de timpul acordat zilnic pentru mișcare, hidratare, somn – contează mult mai mult decât crezi. Toate aceste alegeri zilnice îți modelează stilul de viață și îți influențează nivelul de energie și bunăstare.
Un alt sfat? Ține un jurnal. Acest ritual îți poate aduce mare bucurie. Pe lângă faptul că scrisul este o formă de exprimare eliberatoare, vei reuși să fii sincer și te vei conectat profund cu tine. La final de zi, acordă câteva minute să îți exprimi emoțiile și lecțiile învățate în ziua respectivă.
Relațiile sociale
Suntem ființe sociale. Foarte multe bucurii ne vin din relațiile sociale. Facem parte din comunitate și avem nevoie să simțim că aparținem. Indiferent de vârstă, avem nevoie să ne conectăm cu ceilalți, iar aceste relații ne aduc multe bucurii.
O explicație simplă pentru conexiune, oferită de Brenè Brown, spune astfel: „Conexiunea este energia care se crează între oameni atunci când ei se simt văzuți, auziți și apreciați – când o pot oferi și primi fără a judeca.”
Aceste conexiuni profunde nu sunt ușor de obținut și nici nu sunt întâlnite foarte des. Puținele relații profunde, merită în schimb muncă, lacrimile, onestitatea, deschiderea și discuțiile lungi care ne ajută să le atingem. Fiecare din noi a trăit situația în care un program extrem de încărcat a generat tensiuni, dar asta niciodată nu a împiedicat aprofundarea relațiilor. Nu este niciodată prea târziu să ne recunoaștem greșelile și să ne îmbunătățim comportamentul față de noi și față de cei din jur.
Te simți atât de bine când începi să simplifici lucrurile, să încetinești uneori și să spui nu. Când spui nu altora, spui da către sufletul tău. Renunță la ceea ce nu poti controla.
Cum obții un stil de viață echilibrat? Prin aplicarea unor principii de nutriție simple, prin respectarea înțelepciunii naturale a organismului și cu multă răbdare.