Videomapping

Video mapping în teatru

Ce înseamnă videomapping în teatru?

Prin folosirea imaginilor digitale și a proiecției video, orice suprafață poate fi transformată într-un spațiu dinamic. Astfel, pot fi create efecte vizuale puternice, medii imersive și moduri interactive de creare a poveștilor din producțiile de teatru. Există în acest procedeu atât avantaje, cât și provocări.

Ce este video mapping-ul?

Proiecția pe suprafețe este cunoscută și sub numele de video mapping sau realitate augmentată sau 3D mapping. Aceasta presupune proiecția de fotografii sau imagini video pe suprafețe complexe sau neregulate. Soft-urile de mapping analizează forma și poziția unei suprafețe și adapteazî proiecția în acord cu aceasta, creând iluzia de adâncime și mișcare. Procedeul necesiră și aparatură, camere video, senzori și controleri care pot varia în funcție de nivelul spectacolului și de complexitatea proiectului.

Beneficiile mapping-ului

Mapping-ul poate să aducă beneficii mari producțiilor de teatru. În primul rând, prin creșterea impactului vizual și al atractivității unui spectacol. Proiecția poate include în spectacol scene realiste sau fantastice, efecte vizuale care nu ar putea fi obținute prin mijloacele obișnuite ale teatrului: scenografia, decorul, etc. Proiecția face ca decorul să fie mult mai versatil și permite tranziția scenografică mult mai simplă dintre scene. Pot fi schimbate foarte ușor locația, atmosfera, fără să fie nevoie de mutarea elementelor de decor. Procedeul reduce mult și costurile de producție și impactul asupra mediului, nevoia de materiale fiind mult mai redusă și eliminându-se astfel costurile de transport, depozitare, etc.

Problemele pe care le ridică mapping-ul

Pentru a putea realizat video mapping, este nevoie însă de alte lucruri: nevoia de abilități tehnice și tehnologii care pot fi costisitoare. Realizarea mapping-ului pentru o producție de teatru poate să dureze mult și să necesite anumite softuri sau resurse umane specializate. Este nevoie, de asemenea, de o planificare foarte bună a resurselor și a tablourilor care sunt realizate, pe de o parte. Pe de altă parte este necesară o comunicare foarte bună între diversele compartimente ale teatrului.
Ceea ce este cel mai important este că mișcarea și spontaneitatea actorilor sunt limitate, ei trebuing să-și coordoneze mișcările sau interacțiunile, cu elementele de proiecție. Altfel, pot bloca sau interfera cu video proiecția. De asemenea, ei trebuie să se adapteze unor eventuale greșeli sau modificări neașteptate care pot apărea în timpul spectacolelor.

Dacă vreți să folosiți proiecția în spectacole

E bine să începeți prin a vă defini foarte clar scopurile și viziunea și cum veți combina aceste elemente cu celelalte care vor face parte din el.

Trebuie să aveți un specialist care să vă ajute să alegeți software-ul, să construiți bugetul și să vă alcătuiți spațiul în care se va realiza proiecția. Apoi, trebuie să adaptați lumina la condițiile de spectacol și să monitorizați eventualele greșeli care pot apărea pe parcursul procesului. Puteți să învățați și din alte proiecte de acest tip, cercetând experiența altor artiști și designeri:

Projection mapping poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații

de la proiectarea de haine virtuale pe manechine, schimbarea designului și a culorii pe o pereche de pantofi albi până la proiectarea de imagini pe torturi de nuntă. De asemenea, poate transforma întreaga ambianță a unui loc mare, cum ar fi un stadion sportiv sau o sală de concerte, și poate fi folosită chiar și pe suprafața exterioară a clădirilor.

Cândva disponibile doar pentru producții cu bugete mari, progresele recente în tehnologia proiectoarelor oferă o proiecție accesibilă, luminoasă, de înaltă calitate, care este la îndemâna practic a oricărui proprietar sau manager de local.


Disney a fost un pionier în utilizarea proiecției pe obiecte tridimensionale în spectacolul Haunted Mansion de la Disneyland în 1969. Busturi din ipsos ale „decedaților” au prins viață, vorbind și cântând în fața spectatorilor uimiți. Cu toate acestea, costul ridicat al producerii acestor efecte a ținut această tehnologie în afara accesului publicului larg până la apariția unor proiectoare cu lumini de mare intensitate mai accesibile.
Projection mapping pătrunde acum în evenimentele publice – de la lansări de produse la săli de concerte.

Imersiune: Proiecția poate cartografia o întreagă locație, învăluind publicul într-un mediu bogat în imagini și culori care transformă obișnuitul în extraordinar.

Impact: Povestea, imaginile curgătoare și animația pot crea un impact emoțional mai mare decât slide show-urile statice sau doar muzica.

Motivație: Un impact emoțional mai mare duce la motivație – fie că este vorba de a se ridica și de a dansa, de a lua în considerare achiziționarea unui produs sau de a se alătura mulțimii pentru a încuraja o echipă sportivă.


About Post Author

Optimized by Optimole