Cele 5 frecvente cerebrale și meditația

Undele cerebrale stau la baza gândurilor, emoțiilor și comportamentului individului. Acestea diferă în funcție de starea de spirit și activitatea individului. Undele cerebrale mai încete te fac să te simți obosit, în timp ce acelea mai alerte iți dau energie și te fac să fii mai activ.

Efectele meditației asupra formațiunilor cerebrale

  • Meditația poate modifica frecvența undelor cerebrale, modificând astfel starea de spirit a individului.
  • In timpul meditației, diferite zone din creier sunt stimulate în mod diferit. Lobul frontal, responsabil cu planificarea și gândirea rațională, este dezactivat în timpul meditației, iar astfel apar starea de detașare și relaxare.
  • Talamusul, responsabil cu informațiile senzoriale, iși încetinește activitatea, permițând individului să devină calm. Lobul parietal, care iți permite sa percepi noțiunea de timp, devine și el inactiv în timpul meditației.

Creierul funcționează pe următoarele unde:

  • unde alfa,
  • unde beta,
  • unde teta,
  • unde gamma
  • unde delta. 

Undele alfa sunt activate la începutul meditatiei, atunci când se incearcă pătrunderea într-o stare profund meditativă. Acestea calmează sistemul nervos, reduc tensiunea articulară și ritmul cardiac. Totodată, reduc producția hormonilor stresului.

Undele beta devin active atunci când mintea este orientată către un obiectiv precis precum planificarea unui eveniment sau luarea unei decizii. Acestea sporesc capacitatea de concentrare și favorizează gândirea logică.

Undele teta, denumite și “al treilea ochi”, sunt cele care sporesc ințelepciunea. Acestea devin predominante atunci când individul execută activități de rutină precum condusul, spălatul mâinilor, impăturirea hainelor. Tot ele sunt asociate și cu “visatul cu ochii deschiși” sau cu fenomenele paranormale. Aceste unde oferă o stare de spirit bună, incurajând totodata creativitatea. 

Undele gamma sunt asociate cu concentrarea intensă. Acestea reduc temerile și anxietatea și favorizează emoțiile pozitive. 

Undele delta sunt unde de înaltă frecvență și apar în somnul cel mai profund. Acestea sporesc secreția hormonilor anti-aging, dar stimulează totodată și compasiunea și empatia.

In timpul meditației, creierul functionează predominant pe unde teta. Acestea sunt asociate cu relaxarea și detașarea, comparativ cu undele alfa care sunt asociate cu o minte foarte activă.

About Post Author

Optimized by Optimole