Ce înseamnă o minte deschisă?

Când vrem să evaluăm ceva nou, trebuie să fim pregătiți să aruncăm bagajele. Nu ne dăm seama că îl avem cu noi, dar este acolo.

Bagajul nostru este ceea ce am strâns de-a lungul timpului fiindcă am crezut că ne va fi folositor cândva, cumva. Acum suntem atât de obișnuiți să-l cărăm cu noi, încât putem să și uităm ce este aceste bagaj, dacă nu este o parte din noi sau putem să-l aruncăm, dacă luăm această decizie.
Să vedem câteva exemple:
Când vrem să evaluăm ceva nou, trebuie să fim pregătiți să aruncăm bagajul. Nu ne dăm seama că îl avem cu noi dar este acolo. Bagajul nostru este ceea ce am strâns de-a lungul timpului fiindcă am crezut că ne va fi folositor cândva, cumva. Acum suntem atât de obișnuiți să-l cărăm cu noi, încât putem să și uităm ce este aceste bagaj, dacă nu este o parte din noi sau putem să-l aruncăm, dacă luăm această decizie.
Să vedem câteva exemple:

  • Când Nicolas Copenicus a propus ideea unui sistem solat ce are soarele în centru ar putea rezolva dificultățile observaționale asociate mișcării planetelor sau regresiilor, omenirea a trebuit să arunce bagajele.
  • Când Einstein a demonstrat  constanța vitezei luminii în orice punct al universului, raportată la un observator și a demonstrat astfel ideea că timpul este relativ și nu absolut, oamenii au trebuit să arunce bagajele.
  • Când fizica cuantică a arătat că orice act observație asupra unei particule de materie(dacă particulă este cel mai potrivit nume) schimbă natura realității, oamenii au trebuit să arunce bagajele

Metoda științifică se bazează pe scepticism deci, dacă  ideea ta nu se potrivește cu ceea ce s-a întâmplat înainte-înțelepciunea primită-ea nu va fi acceptată.

Asta nu înseamnă că nu va fi acceptată. Toate exemplele date sunt, acum, unanim acceptate, dar chiar dacă ai un auz fin, noile idei necesită efort din partea ta pentru a deschide mintea către noi modele, teorii și posibilități.

Să pui deoparte bagajele este, bineînțeles, doar o metaforă pentru o minte complet deschisă. A-ți deschide mintea către o nouă paradigmă, un mod diferit de a gândi, nu este nu este ușor, nici în probleme ușoare. Tendința noastră naturală este să ne agățîm de preconcepții(bagaj) și să ascultăm de ceea ce a fost propus dintr-o perspectivă care judecă, mai mult decât dintr-una empatică.
Poziția noastră naturală, de apărare ne înclină spre a spune altei persoane ceea ce este rău, în loc să aruncăm bagajele și să încercăm să înțelegem ceea ce spune această persoană.

Obiceiul de a căuta în loc să înțelegem este ceea ce ne trebuie pentru a ne dezvolta abilitatea de a asculta empatic, în loc să judecăm.

O minte deshisă este ca o proaspătă, albă tabletă de plastilină care a fost pregătită și este gata să primească o amprentă a originalului, în timp ce una închisă este ca o pastă întărită, rezistentă la posibilități. Când poți să-ți deschizi mintea complet, poți înota cu mentalul, prin folosirea imaginației, în gândurile altor persoane. Chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce s-a spus, această importantă abilitate îți dă șansa să înțelegi exact ceea ce ți s-a propus.

Următoarea dată când te vei afla într-o situație în care nu ești deloc de acord cu ceea ce spune o altă persoană, recunoaște că ești, în acel moment, în situația ideală de a exersa această abilitate.

În loc să-i spui celeilalte persoane unde și cum a greșit, lasă bagajele și deschide-ți mintea. Îi poți spune celeilalte persoane că nu-i împărtășești punctele de vedere, deci nu ești foarte interesat să înveți cum a ajuns la aceste concluzii. Apoi, încearcă adevărat să înțelegi acea persoană. Nu îi spune că a greșit, chiar dacă nu ești de acord, doar încearcă să afli cum și-a format ideile.

Lucrurile se schimbă atunci când îți dezvolți abilitatea de a asculta empatic. Oamenii devin mult mai docili, cooperarea devine foarte naturală și poate fi posibil să descoperi soluții unice și remarcabile la situații și probleme care păreau insurmontabile, doar pentru că ai învățar să-ți deshizi mintea.

About Post Author

One thought on “Ce înseamnă o minte deschisă?

  1. habar n-am ce crezi că a crezut Copernicus despre el… cred însă că scrii poezii frumoase!

Comments are closed.

Optimized by Optimole