Inteligența emoțională este foarte importantă

Măsurarea inteligenței emoționale poate fi un lucru dificil din cauza naturii intangibile a acestei caracteristici.

Dr. Travis Bredbarry a analizat datele analizate la peste un milion de persoane, pentru a identifica unele trăsături de comportament care pot indica o inteligență emoțională mare(EQ).
Articolul a fost publicat pe LinkedIn Pulse.


Inteligența emoțională a fost acceptată în masă, după ce s-a constatat căm anumiți oameni cu IQ mediu au performanțe mai mari decât cei cu IQ foarte mare.

Această anormalitate a contrazis presupunerea că IQ-ul ar fi cauza succesului.

Decenii de cercetări arată că inteligența emoțională este ceva cu totul deosebit, dar că un procent de 90 % dintre cei care au succes, au un EQ foarte mare. 
Inteligența emoțională este ceva greu de atins. Aceasta ne influențează comportamentul, ne ajută să navigăm în situații sociale compleze și ne ajută să luăm decizii care ne aduc rezultate pozitive.
Chiar dacă inteligența emoțională este atât de importantă, natura sa intangibilă face ca măsurarea acesteia să fie foarte dificilă și, de asemenea, modalitățile prin care am putea s-o îmbunătățim sunt greu de definit. Poți face un text, dar testele cele mai bune pentru aprecierea acestei calități costă, de obicei, destul de mult. În cele ce urmează, vom încerca să definim caracteristicile unei persoane care are un EQ foarte mare.

1. Au un vocabular emoțional bogat


 Fără să conteze dacă sunt introvertiți sau extroverți, oamenii inteligenți emoțional sunt curioși în legătură cu cei din jurul lor. Această curiozitate este efectul empatiei, una dintre cele mai mari porți către un EQ crescut. Cu cât mai mult îți pasă de alții și de lucrurile prin care trec, cu atât mai curios vei fi în legătură cu ei. 

2. Sunt curioși în legătură cu oamenii


Toți oamenii simt emoții, dar sunt doar câțiva care pot să le identifice, atunci când apar. Studiile arată că doar 36% dintre oameni au această capacitate, ceea ce devine o problemă, fiindcă emoțiile nedenumite sunt, de cele mai multe ori, intrepretate greșit, ceea ce duce la alegeri iraționale și la acțiuni contraproductive.
Oamenii cu EQ mare, iși controlează foarte bine emoțiile, fiindcă le înțeleg și folosesc un vocabular emoțional pentru a face acest lucru. În timp ce mulți oameni spun doar că se simt ”rău”, oamenii cu EQ mare pot să spună că se simt ”iritabili”, ”frustrați”. ”doborâțI” sau anxioși. Cu cât mai specific este ales cuvântul, cu atât se poate înțelege mai bine cum simt și ce anume a provocat acel sentiment și, bineînțeles, ce se poate face pentru a rezolva situația.

3. Le place schimbarea


Oamenii cu EQ crecut sunt flexibili și se adaptează constant. Ei știu că teama de schimbare paralizează și că amenință succesul și fericirea. Ei caută schimbarea și pregătesc un plan de acțiune, de fiecare dată când această schimbare apare.4. Își cunosc slăbiciunile și punctele tari
Oamenii emoțional inteligenți nu doar că își înțeleg emoțiile, dar știu la ce sunt buni și la ce nu. Ei știu, de asemenea, cine îi poate ajuta și care sunt mediile care îi ajută să reușească(atât situațiile, cât și oamenii). Un EQ mare înseamnă să știi care sunt punctele tale tari și cum să te sprijini pe ele pentru a avea avantajele cele mai mari, dar și cum să faci astfel încât să nu fii împiedicat de slăbiciunile tale.

5. Judecă foarte bine caracterele


Inteligența emoțională ne ajută să fim foarte abili în societate, ne oferă capacitatea de a ”citi” alți oameni, de a ști ce urmăresc și de a înțelege prin ce trec. În timp, această calitate ne face să devenim foatre buni judecători de caractere. Oamenii nu mai sunt mistere pentru noi, putem ști ce urmăresc și să le înâelegem motivațiile, chiar și pe cele mai ascunse. 

 6. Sunt dificil de atacat


Dacă știi foarte bine cine ești, este foarte dificil pentru cineva să spună sau să facă ceva care să te ia prin surprindere. Oamenii inteligenți emoțional au încredere în ei și au mintea deschisă, ceea ce le conferă o piele foarte groasă. Chiar dacă cineva face mișto de tine sau îi lasă pe alții să facă glume pe seama ta, nu te va deranja, fiindcă poți să faci mental diferența între umor și umilire. 

7. Stiu  să spună nu, lor și celorlalți


Inteligența emoțională te ajută să ai control asupra ta. Amâni gratificațiile și eviți acțiunile impulsive. Cercetările realizate la Universitatea din San Francisco arată că cu cât îți e mai greu să spui nu, cu atât nivelul de stres este mai mare. Să spui nu, este un semn de auto-control, cei care au un EQ mare, evită să spună ”Nu cred” sau ”Nu sunt sigur”. Spunând nu unei noi obligații te ajută să le respecți pe celelalte și să le duci la începlinire.​


 
8. Trec peste greșeli


 Oamenii inteligenți emoțional se distanțează de greșelile lor, dar fără să le uite. Păstrând greșelile la o distanță confortabilă, se pot referi la ele, dar ele îi ajută să se schimbe și să aibă succes. Este nevoie de o cunoaștere de sine foarte bună pentru a reuși să navighezi între amintire și analiză. A analiza prea mult, te duce către teamă și timiditate, iar dacă uităm de tot greșelile făcute, riscăm să le repetăm. Cheia echilibrului stă în capacitatea de a transforma nereușitele în motive pentru îmbunătățire, pentru evoluție. Aceasta crează posibilitatea de a te ridica, de fiecare dată când cazi.

9. Dau și nu aștepta nimic în schimb


Când cineva dă ceva spontan, fără să aștepte nimic în schimb, lasă o impresie foarte puternică. De exemplu, dacă ai o conversație interesantă cu cineva despre o carte și când te vezi cu acea persoană vei apărea cu cartea, este un lucru foarte important. Oamenii cu inteligență emoțională puternică pot construi relații foarte puternice, fiindcă se gândesc mult la ceilalți.

10. Nu țin supărare


Emoțiile negative care vin din supărare sunt un răspund la stres. Dacă te gândești doar la un eveniment negativ, gândul îți duce corpul în starea de luptă, un mecanism de supraviețuire care te forțează să te ridici și să lupți, ca atunci când ești amenințat. Atunci când pericolul este iminent, această reacție este esențială pentru supraviețuire, dar atunci când amenințarea a trecut, păstrarea stresului în corp poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, în timp. De fapt, cercetătorii au descoperit că starea de strez contribuie la creșterea tensiunii și a bolilor de inimă. A păstra supărarea înseamnă să păstrezi stresul, iar oamenii inteligenți emoțional vor să evite asta cu orice preț. Să lași supărarea să treacă nu numai că te va face să te simți mult mai bine, dar vei fi și mai sănătos. 

11.Neutralizează oamenii toxici


Lucrul cu oamenii dificili este frustrant și obositor. Oamenii cu EQ mare pot controla interacțiunile cu  oamenii dificili, păstrându-și emoțiile sub control. Ei abordează situația rațional. Își identifică emoțiile și nu lasă furia și frustrarea să declanșeze haosul. Ei iau în considerare punctul de vedere al persoanei dificile și reușesc să găsească soluții și terenuri comune. Chiar atunci când lucrurile deraiază, oamenii cu EQ mare pot să facă față persoanelor dificile pentru a nu le lăsa să le pună la pământ.

12. Nu caută perfecțiunea


Oamenii inteligent emoțional nu caută perfecțiunea, fiindcă ei știu că nu există. Ființele umane, prin natura lor, sunt imperfecte. Dacă ți-ai pus în gând să atingi perfecțiunea, vei avea mereu sentimentul de nereușită și imprtesia că ai ratat ceva, în loc să te bucuri de ce ai reușit și de ce vei reuși în viitor.

13. Apreciază ceea ce au


Să îți lași timp să contempli pentru ce ești recunoscător este un lucru foarte bun. Acest lucru îți îmbunătățește starea de spirit, fiindcă reduce hormonul stresului, cortizolul, cu 23%. Cercetările demonstrează că oamenii care cultivă o atitudine de recunoștință au o stare de spirit mai bună, energie mai ridicată și o stare fizică foarte bună. Se pare că hormonul cortizol joacă un rol foarte puternic în acest caz.

14. Se deconectează


Să îți păstrezi timp pentru relaxare este un semn de EQ mare, fiindcă te va ajuta să ții stresul sub control și să trăiești în prezent. Atunci când lucrezi 24 de ore din 24, te supui unor factori de stres constanți. Atunci când îți inchizi telefonul și stai offline, poți lua o pauză. Studiile arată că dacă oprești email-ul, nivelul de stres scade. Tehnologia a creat comunicarea constantă și așteptarea de a fi disponibil 24 ore pe zi. Este foarte dificil să te bucuri de un moment fără stres, dacă email-urile îți vor schimba mereu găndurile și te vor face să te găndești la muncă. De aceea, e bine să închizi telefonul măcar o oră.

15. Limitează consumul de cafea


Cantitățile excesive de cafeină, descarcă adrenalină, iar aceasta este o cauză a răspunsurilor de tip luptă sau fugi. Acest mecanism trece ce bariera rațională, în vederea unui răspuns rapid care să asigure supraviețuirea. Acest răspuns este foarte bun atunci când te aleargă un urs, dar nu și atunci când răspunzi unui mesaj pe email. Cafeina îți pune creierul și corpul în stare de stres, iar emoțiile o iau razna. Cafeina are un timp de eliminare foarte lung, așa să va rămâne în corpul tău multă vreme.  Oamenii cu EQ mare știu că nu este bună, așa că nu o vor lăsa să le distrugă ceea cea au mai bun. 


16. Dorm atât cât trebuie


Este foarte important să știi că somnul crește inteligența emoțională și te ajută să ai grijă de nivelul stresului. Când dormi, creierul se încarcă, trece prin toate amintirile din timpul zilei și le descarcă sau le stochează, ceea ce produce visele, iar când te trezești, ești alert și cu mintea limpede. Oamenii cu EQ mare știu că atenția, controlul și memoria sunt reduse când nu dormi destul sau când nu dormi bine. Deci, fă din somn o prioritate !

17. Opresc gîndurile negative


Cu cât ai mai multe gănduri negative și cu cât stai mai mult asupra lor, cu atât le dai mai multă putere. Multe dintre găndurile negative sunt doar atât-gănduri, nu fapte, Când crezi că ceva se va întâmpla, poate fi vorba doar de tendința creierului de a percepe amenințările și pericolele. Cei cu EQ mare, pot să separe găndurile lor de fapte și pot ieși din cercul de negativitate și pot să treacă la o viziune mai optimistă asupra lucrurilor. 

18. Nu lasă pe nimeni să le strice bucuria


Când sentimentul de plăcere sau satisfacție vine de la opiniile altora, nu mai ești stăpânul propriei fericiri. Oamenii cu EQ mare se simt bine atunci când ceva le iese bine și nu lasă pe nimeni să le umvrească sau să le strice bucuria. Deși este imposibil să oprești reacțiile față de ce spun alții, nu trebuie să te compari cu alții și trebuie să iei orice opinie cu un pic de oțet. În felul acesta, indiferent ce vor găndi, spune sau face, valoarea și aprecierea ta față de tine sunt în interior.

About Post Author

One thought on “Inteligența emoțională este foarte importantă

  1. Buna ziua,
    Sunt fericita ca am ajuns sa citesc intr-un singur articol toata esenta vietii!
    Va multumesc!

Comments are closed.

Optimized by Optimole