Cum îți poți dezvolta inteligența emoțională
Când e vorba de succes și reușite, inteligența emoțională joacă un rol la fel de important ca și intelectul.
Ce este inteligența emoțională sau EQ ?
Inteligența emoțională este abilitatea de a folosi, înțelege și coordona propriile emoții într-un mod pozitiv. Prin dezvoltarea ei, stresul, empatia, depășirea provocărilor și evitarea conflictelor devin posibile. Inteligența emoțională ne ajută să creăm relații puternice, să avem succes în diversele arii ale vieții. Ea ne ajută să ne conectăm cu emoțiile noastre, să transformăm intențiile în acțiune. Inteligența emoțională ne ajută să luăm decizii bune în domeniile de interes.
Inteligența emoțională este definită pe patru direcții:
- Self-management – Controlul sentimentelor și comportamentelor impulsive, inițiativa, păstrarea promisiunilor și adaptarea la schimbare.
- Self-awareness – Recunoașterea propriilor emoții și a modului în care acestea ne afectează gândurile și comportamentul. Trebuie să ne cunoaștem punctele forte și slăbiciunile și să ne educăm încrederea de sine.
- Social awareness – Empatia este înțelegerea emoțiilor, a nevoilor și îngrijorărilor celorlalți oameni. Ea ne ajută să ne simțim confortabil în societate și să găsim dinamica în cadrul grupurilor și organizațiilor.
- Relationship management – Dacă suntem capabili să dezvoltăm și să menținem relații bune, să comunicăm clar, să-i inspirăm pe ceilalți, putem lucra bine în echipă. Managementul relațiilor ne ajută și să evităm conflictele.
De ce este importantă inteligența emoțională ?
Nu întotdeauna cei mai inteligenți dintre oameni au cel mai mare succes și sunt cei mai împliniți în viață. Există oameni foarte inteligenți care sunt nepricepuți social și nu au succes în relații. Capacitatea intelectuală(IQ) nu este de ajuns pentru a afla succesul. Acesta ne poate ajuta să intrăm la liceu, însă stresul, emoțiile de la examene, ne pot juca feste. IQ și EQ există în tandem și este cel mai bine când ambele se completează.
În ce domenii intervine inteligența emoțională ?
Performanțele școlare sau profesionale. O inteligență emoțională dezvoltată ne ajută să navigăm printre provocările sociale de la locul de muncă. Ea ne ajută să îi conducem și să îi motivăm pe ceilalți. La interviuri, companiile consideră inteligența emoțională la fel de importantă ca și abilitățile profesionale. Testele care determină coeficientul EQ sunt la modă, de ceva vreme.
Sănătatea. Dacă nu suntem capabili să ne controlăm emoțiile, înseamnă că nu putem elimina stresul. Acest lucru duce, în timp, la probleme de sănătate. Stresul necontrolat crește tensiunea, scade puterea sistemului imunitar. Riscurile de atacuri cerebrale sau de cord cresc, apar infertilitatea și îmbătrânirea prematură. Primul pas în educarea inteligenței emoționale este învățarea managementului stresului.
Sănătatea mentală. Emoțiile necontrolate și stresul pot avea un impact și asupra sănătății mentale. Ele ne fac vulnerabili în fața anxietății și depresiei. Dacă nu suntem capabili să ne înțelegem emoțiile și să ne împăcăm cu ele, putem avea probleme și în relațiile personale. Vom ajunge să ne simțim singuri și izolați și să amplificăm problemele mentale.
Relațiile noastre. Înțelegând emoțiile și reușind să le controlăm, vom reuși să ne exprimăm mai bine. Vom putea să-i facem pe ceilalți să ne înțeleagă mai bine. Vom putea să-i înțelegem mai bine și pe ceilalți. Aceste lucruri ne vor ajuta să comunicăm eficient și să avem relații mai puternice, atât la lucru, cât și în viața personală.
Inteligența socială. Fiind în acord cu emoțiile noastre, putem funcționa mai bine în societate. Ne putem conecta cu ceilalți oameni și cu lumea din jur. Inteligența socială ne ajută să recunoaștem care ne sunt prietenii, reduce stresul. Ea ne echiliobrează sistemul nervos, prin comunicare, făcându-ne să ne simțim iubiți și fericiți.
Un prim pas în controlul emoțiilor și dezvoltarea inteligenței emoționale este practicarea Mindfulness.
Mindfulness (conștientizarea) este practica concentrării pe momentul prezent-fără a-l judeca, fără a avea o părere despre el.
Cultivarea acestei atitudini își are rădăcinile în Budhism, dar majoritatea religiilor includ rugăciuni sau tehnici de meditație. Mindfulness ne ajută să ne schimbăm oniceiul de a ne gândi la ce urmează și de a judeca lucrurile. Senzațiile fizice și emoționale pe care le avem ne aduc o perspectivă mai largă asupra vieții. Mindfulness ne calmează și ne ajută să ne concentrăm, făcându-ne să trăim conștient.