Virusul ”a face pe placul celorlalți”

A fi pe placul altora este un lucru bun dacă vine din inimă. A da și a servi sunt niște expesii frumoase ale dragostei.

Viusul ” a fi pe placul altora” însă, îți slăbește capacitatea de a da și a servi, fiindcă îți poate compromite integritatea și te face să pui deasupra adevărului și a originalității ideea de a fi aprobat de ceilalți.
A face pe placul altora este o formă de a da pentru a primi, lucru care nu vine din preocuparea pentru alții, ci pentru tine.

A fi pe placul altora este un lucru bun dacă vine din inimă. A da și a servi sunt niște expesii frumoase ale dragostei.


Viusul ” a fi pe placul altora” însă, îți slăbește capacitatea de a da și a servi, fiindcă îți poate compromite integritatea și te face să pui deasupra adevărului și a originalității ideea de a fi aprobat de ceilalți.
A face pe placul altoa este o formă de a da pentru a primi, lucru care nu vine din preocuparea pentru alții, ci pentru tine.
Dacă îți diluezi personalitatea pentru a le face altora pe plac sau din sacrificiu, nu te mai respecți pe tine însuți, dar nici pe altcineva.
Dorința de a fi pe placul celorlalți te împiedică să îți arăți adevăratele culori.

Tu ești cel mai mare dar pe care îl poți face ție și lumii, de aceea oamenii sunt atrași de tine și te-au primit în viața lor. Ești destul, așa cum ești.

Nu îi ajuți pe oameni fiind de acord cu ei în mod lipsit de autenticitate sau tolerându-le ceva nepotrivit din teamă, din lipsă de respect de sine sau din sacrificiu.
Teama de judecată, respingere, de a pierde pe cineva, de a risca o ceartă, de a nu fi plăcut, de a fi văzut ca fiind ”altfel”, îi poate face pe oameni să nu fie sinceri cu ei înșiși și să se hrănească acest virus „a fi pe placul altora”.

În toate aceste cazuri, opinia celorlalți devine mai importantă decât a ta, este deasupra principiilor tale și adevărului propriu, ceea ce dovedește o lipsă de respect față de sine și de stimă de sine.
A nu fi de acord și a spune nu pot”, face parte din dragostea și respectul față de sine și față de ceilalți. Ceea ce tolerezi la cineva, încurajezi, ceea ce nu servește nimănui, nici lor, nici ție.

Atunci când arăți cine ești cu adevărat, descoperi cine te place pentru ceea ce ești.

Unii oameni te vor iubi, alții nu. Această decizie are mai puțin de a face cu tine, ci mai mult cu ei(mai ales dacă nu te cunosc, desigur).
Nu tuturor le place țelina dar, din fericie, țelina nu se poate transforma în măr, chiar dacă este foarte bună pentru sănătate.

Fii tu însăți ! De aceea ești aici. Nu există decât un singur tu.


Respectă-ți unicitatea. Nu te lăsa prins de ceea ce alți oameni ar vrea să fii sau ar fi de acord să fii, pentru că te vei îndepărta de ceea ce ești cu adevărat și asta îți va lua din strălucire și te va îndepărta de centru.
Melodia pe care o cânți cel mai bine este melodia TA, iar acesta este darul tău către lume. De aceea te afli în viața cuiva și acela se află în viața ta. Trebuie să împărțiți muzica sufletelor voastre.

Dacă ești încă atins de virusul ”a fi pe placul altora”, este Ok. Cu toții creștem, ne vindecăm și învățăm. NU te judeca nici pe tine, nici situația. A face pe placul altora poate veni din dorința de a -i face pe ceilalți fericiți, nu e nimic rău în asta.
Pentru a înțelege rădăcina acestui virus, am să vă povestesc câteva din experiențele personale. Experiențele voastre sunt, probabil, diferite. Le împărtășesc pe ale mele, dar nu trebuie să țineți seama de ele dacă nu rezonează cu voi.


Crescând, am pierdut din sentimentul valorii de sine, ceea ce mi s-a tras de la anumite experiențe și paternuri ale părinților.
Niciun părinte nu e perfect, până și cei mai buni părinți pot avea un impact negativ uneori. Dacă ți se insuflă cumva ideea că nu ești de ajuns, într-un anume fel, poți simți acest sentiment de insuficiență care te face să ai nevoie de aprobarea și de validarea celorlalți. Desigur, este un lucru fără rost, este unul dintre declanșatorii virusului de a face pe placul altora.

Stima de sine vine din interior. Nu este nevoie de aprobare, indiferent de la cine ar veni ea.

Când te simți lipsit de valoare sau că nu ești destul de bun, poți încerca să faci pe placul oamenilor sau, cel puțin, așa mi s-a întâmplat mie.
Când m-am născut, mama era depresivă și și-a cerut scuze mai târziu că nu m-a dorit cu adevărat și nu a creat o legătură cu mine după naștere. Când am căutat impactul acestui lucru în conștiința mea prin regresii și meditații, am experimentat un sentiment de lipsă de valoare și un sentiment că nu sunt deajuns de valoroasă.
Am descoperit că o parte din mine simțea că depresia mamei era din vina mea, că existența mea era cauza. Cred că virusul de a face pe placul celorlalți pe care l-am avut în anii următori era, în parte, urmarea unei dorințe inconștiente de a compensa aceste sentimente.

Dacă suferi de dorința de a face pe plac celorlalți, înseamnă că ai nevoie de aprobări sau de a rezolva niște concepții negative despre tine prin aprobarea exterioară.

O altă rădăcină a acestui virus poate fi teama.
Copiii sunt foarte sensibili la sentimentele altora, în special la durere și furie.
Pentru că tata avea o cantitate mare de furie reprimată în comportament și, dincolo de ea, o durere, aveam mereu sentimentul că merg pe coji de ouă când eram în preajma lui.
Vrând să evit să fac valuri, mai târziu, am descoperit că nu îmi exprimam sentimentele sau opiniile, nevoile sau dorințele în relații și în general.
Am învățat acest virus de la mama, care era mult mai talentată la a dărui decât la a primi(cum multe dintre mame sunt), punând dorințele altora mai presus de ale sale.
Am învățat că este mult mai important să le faci pe plac altora decât ție. Aceasta a dus la rolul meu de martir și de sacrificiu în relații.

A le face pe plac altora, cel puțin în experiențele mele, poate fi un virus care pleacă din sentimente de vinovăție care scapă controlului conștient.

Tatăl meu era alcoolic și am experimentat foarte multă vinovăție pentru că nu am putut să-l salvez. Această vinovăție nu era întotdeauna conștientă, dar se vedea în relații. Mereu atrăgeam dependenți de un anumit fel. Ceva din mine mă făcea să mă simt responsabilă într-un fel de fericirea lor, ceea ce nu era bine nici pentru mine, nici pentru ei.


A te simți responsabil pentru sentimentele sau realitatea altcuiva (dacă nu le produci tu) este o capcană falsă. Este, deasemeni, o aroganță. Asta nu îi dă voie persoanei față de care te simți responsail să te lase singur.
Sunt alte rădăcini ale virusului de a face pe placul altora pe care le-am experimentat în viața mea.
Cred că este important să le înțelegi cu compasiune și să le vezi ca pe niște exemple.


Acum am o înțelegere mai bună a cauzei pentru care am ales aceste experiențe la nivelul sufletului și a darurilor pe care le-am primit datorită lor.
Prin experiențele vieții noastre descoperim în interiorul nostru puteri și lecții, chei ale interiorului nostru. Putem descoperi mai mult din adevăratul nostru sine, iubirea din interiorul ființei noastre și iubirea necondiționată a sursei/lui Dumnezeu/ Creatorului.

Când ajungi la rădăcinile virusului de  a face plăcere altora, vei descoperi că ai nevoie de mai multă iubire de sine și valoare de sine.

Fii bun și ai compasiune față de tine.
Dă-ți ceea ce vrei să le dăruiești celorlalți ! Umple-te din interior ! Fii sigur că ești iubit, posibil de iubit mereu și întotdeauna și că meriți tot ceea ce inima ta își dorește.
Când ai aprobarea ta pentru ceea ce ești, vei fi capabil să strălucești și să dai mai mult din ceea ce ești.  Să fii fericit și să radiezi, să trăiești liber și deschis.
Vei fi capabil să dau mai frumos și să ajuți oamenii prin prezența și originalitatea ființei tale și prin iubirea și lumina care sunt în tine.
Acesta este felul cel mai adevărat și mai bun de a face plăcere.
Să le faci plăcere altora este un lucru minunat când o faci din inimă. Să dai și să servești sunt expresii frumoase ale dragostei care ești. Nu despre această dragoste am vorbit în acest articol, ci despre rădăcinile unui fel de comportament neadevărat.

About Post Author

One thought on “Virusul ”a face pe placul celorlalți”

Comments are closed.

Optimized by Optimole