Trezirea spirituală înseamnă un pas către divin

Dacă ne gândim la miracolul unei flori, ne putem întreba ce face o floare să se deschidă ? Ce face o plantă să înflorească ? Soarele ? Apa ? Sau un pământ bun ? Poate toate la un loc ? Sau există ceva mult mai subtil, în natură, care face ca această floare să apară și să se deschidă ? Există ceva în ADN-ul plantei ? Poate să joace și gravitația un rol ? Temperatura sau anotimpul ? Calitatea luminii ? Dar dacă animalele care mănâncă fructele răspândesc semințele florii ? Sau păsările și albinele polenizează floarea ? Există și alte influențe subtile ? Iubirea ? Prezența ? Atenția unui grădinar ?Este necesară o formă anume pentru ca o plantă să înflorească ? Există o forță care direcționează creația și face să apară un trandafir sau o narcisă ?

Dar dacă este o combinație din toate aceste lucruri ? Dacă acestea trebuie să se combine în anumite proporții ? Diferă aceste proporții la diferitele specii de plante ? Unele plante au nevoie de multă apă și lumină. Altele mor dacă li se dă prea multă apă. Există o formulă unică pentru care determină apariția unei flori de măr și alta pentru o orhidee ?

E nevoie de ceva care se numește ”divin” pentru a denumi acest joc al forțelor și al inteligenței. Dacă am reduce acest lucru la o formulă, nu am putea nici măcar să ne apropiem de bogăția variabilelor și forțelor care intervin. Nu există o formulă atât de complexă care să cuprindă întregul mister al înfloririi unei magnolii.

Trezirea spirituală este un fel de înflorire a conștiinței. Când conștiința se expandează și se deschide către noi moduri de expresie, numim aceasta trezire spirituală. Fiindcă sunt la fel de multe tipuri de astfel de trezire, câte tipuri de flori există în natură, cauzele sale sunt la fel de multiple și misterioase. Ce îl face pe un copil să descopere cuvintele și vorbirea ? Ce face ca un adolescent să devină preocupat de sexualitate ? Ce ne face să ne îndrăgostim ? Sau cum putem explica dragostea necondiționată sau dragostea divină ?

Deci, care ar putea fi cauzele celor mai profunde treziri spiritale, când conștiința își recunoaște adevărata natură ? Ce face ca acestă trezire să apară azi sau mâine Dacă formula înfloririi unei petinii este atât de complicată, vă dați seama câte forțe cosmice contribuie la trezirea spirituală ? Nu trebuie să știm și nici nu este nevoie să știm toate formulele. Putem să fim doar curioși să aflăm despre toți factorii implicați și să vedem care sunt efectele și care sunt experiențele individuale ale trezirilor spirituale.

Uneori, misterul și impredictibilitatea acestui proces de trezire ne face să credem să aceasta ține de divinitate și de Dumnezeu. Acest lucru este, fără îndoială, adevărat. Dar asta înseamnă că nu depinde deloc de propriile noastre acțiuni ? Există un loc destinat practicii spirituale ? Meditația, cercetarea interioară, studiul textelor spirituale ? Practicile devoțiunii și transmisia de la maestru la discipol ? Putem să fim dezamăgiți de acste activități și să nu le recunoaștem rolul. Dacă întrebi un grădinar ce face în fiecare zi, îți va spune că pune apă, smulge buruieni și fertilizează plantele. Dar o plantă poate să nu reziste, oricâtă grijă am avea de ea. Dar asta nu înseamnă că nu e nevoie să ne îngrijim de plante.

Alteori, putem fi convinși că practica noastră va duce la rezultatele dorite, mai ales că aceasta a funcționat odată sau a funcționat pentru persoane pe care le cunoaștem. Singura problemă este că practicile spirituale funcționează doar în anumite cazuri. Dacă credem că am găsit formula, că dacă stăm și ne întrebăm cine suntem vom găsi iluminarea, s-ar putea să fim dezamăgiți. Asta ar însemna că de fiecare dată când punem un pumn de semințe în pământ, vom găsi acolo un pâlc de flori.
Ceea ce contează este să găsim calea de mijloc între a nega importanța practicii spirituale și a avea așteptări nerealiste legate de faptul că practica spirituală va determina o trezire spirituală.

Ne putem juca cu aceste procese la fel cum grădinarul va experimenta cu diverse substanțe și feluri de irigații pentru a vedea ce se întâmplă. Dar, până la urmă, depinde doar de grația divină, doar aceasta poate determina trezirea spirituală. Înflorirea conștiinței în existența noastră este la fel de unică cum este înflorirea oricărei flori, iar noi suntem aici pentru a descoperi cum se întâmplă acesta. Ce se întâmplă atunci când medităm ? Atunci când ne întrebăm cine suntem ? Ne simțim măcar bine atunci când ne umplem inima de recunoștință, dacă altceva mai bun nu ni se întâmplă ?

Ce impact are un articol pe care îl citim asupra noastră ? Fiecare stadiu al existenței noastre este valoros și este necesar pentru înflorire. Experiența adfuce mereu deschiderea conștiinței.

E bine să ne bucurăm însă de grădina propriei noastre naturi, inclusiv de înflorirea spirituală și de momentele în care aceasta pare să fie foarte departe.

About Post Author

Optimized by Optimole