Ai dureri de coloană ? Tratează-te cu exerciții simple !
Dacă ai dureri cervicale, tratează-le cu câteva exerciții simple !
Durerile cervicale sunt probabil unele dintre cele mai comune in zilele noastre. Asta se intampla cu precădere din cauza menținerii indelungate a unor posturi nefiziologice, cum ar fi statul in fața calculatorului. Alte cauze sunt: accidentele, tensiunea emoțională, spondiloza cervicală, etc.
Am găsit pentru voi o serie de exerciții menite să combată durerile de spate din zona cervicală.
Ce este spondiloza cervicală și ce exerciții putem face pentru combaterea acesteia?
Durerile cervicale obișnuiau să fie considerate ca o problemă cauzată de imbătrânire. Stilul de viață modern implică însă, petrecerea multor ore in fața calculatorului, stând pe scaun, indiferent de vârstă.
Se adaugă lipsa de odihnă suficientă, condusul, care duc la apariția durerilor de spate.
Cunoscută medical ca spondiloză cervicală, această deficiență este osteoartrita cervicală sau artrita gâtului. Această afecțiune poate fi combatută sau ținută sub control prin executarea câtorva exerciții.
„Blocajul” sau ințepenirea cervicală este o suferință comună. Ea se manifestă la aproximativ 25-30% din persoanele active, intre 25 si 30 de ani. În cazul persoanelor active de peste 45 de ani, proporția crește chiar și la 50%.
Dacă durerile persistă și după ce vei executa cu regularitate următoarele exerciții, se recomandă radiografie sau RMN. Medicul poate evalua aceste analize și poate recomanda tratamente complexe.
Intervențiile chirurgicale sunt indicate doar in doua situații:
- hernie de disc cervicală, ce nu raspunde la tratament
- mielopatie cervicala(afectarea măduvei spinării)
Exerciții pentru combaterea durerilor în zona cervicală
Expertii in kinetoterapie susțin că asigurarea unei posturi corecte reprezintă atitudinea care ne va feri, de-a lungul vieții, de foarte multe neplăceri.
Exercițiile fac parte din programele de kinetoterapie recomandate celor diagnosticați cu inflamații sau deformări ale articulațiilor zonei cervicale. Mobilitatea se reface prin mișcări ale coloanei cervicale în toate sensurile. Sunt executate progresiv exerciții pasive, active-asistate sau stretching la amplitudinea maximă a mișcării.
Tracțiuni sub supravegherea unui antrenor personal
Atunci când vorbim despre patologia cervicală, tracțiunile sunt de mare ajutor. Este important ca în primă fază să primiți sfaturi privind execuția corectă.
Ele se efectuează prin tracționarea capului in sus și inainte la un unghi de 30 grade (eventual asociind miscări de rotație sau de flexie-extensie). Exercițiul se face de două ori pe zi, timp de 30 de minute.
Tehnica trebuie rezervată cazurilor severe, cu simptome de compresiune la nivelul rădăcinilor nervoase.
Exercițiul pentru spate- zona cervicală 1
Impingeți fruntea in palme, încordând mușchii gâtului. Repetați de câteva ori aceasta mișcare, menținând preț de 5-7 secunde;
Exercițiul pentru spate zona cervicala 2.
Coborâți bărbia in piept cât de mult puteți, după care rotiți încet capul, spre stânga de cinci ori, apoi spre dreapta, de tot atâtea ori. Puteți repeta exercițiul de cinci ori;
Exercițiul pentru spate zona cervicala 3.
Cu picioarele depărtate, ridicați umerii, menținând poziția timp de câteva secunde, după care relaxați. Executați mișcări de rotire a umerilor, mai intâi in sensul acelor de ceasornic. Apoi, faceți rotiri in sensul invers acelor de ceasornic de câte cinci ori, fără pauză.
Exericițiul pentru spate zona cervicală 4.
Aplecați capul lateral, stânga – dreapta, trăgând cât mai mult, dar ușor, astfel incât urechea să se apropie cât mai mult de umăr
Exercițiul pentru spate zona cervicala 5.
Aplecați capul lateral, pe rând, in stânga și in dreapta, trăgând astfel incât urechea să se apropie cât mai mult de umăr. Mișcarea trebuie executată lent.
Exercițiul pentru spate zona cervicală 6.
Rotiți capul ușor spre stânga, de opt ori, apoi ușor spre dreapta, tot de opt ori, făcând pauze scurte la poziția de mijloc. Puteți execute acest exercițiu și pentru pozițiile față-spate;
Exercițiul pentru spate zona cervicala 7
Rotiți capul de 8 ori stânga, apoi de 8 ori dreapta și pentru echilibrare de 8 ori față – spate.
Exercițiul pentru spate zona cervicală 8
Aplecați capul mult in față, apoi cu ajutorul mâinilor impreunate pe partea din spate a capului aplecați de 9 ori o forță medie de tracțiune, astfel incât să simțiți cum se intinde coloana pe toată lungimea sa. Nu vă faceți griji dacă auziți mici pocnituri.
Exercițiul pentru spate zona cervicală 9
Pe inspirație intindeți capul in față, pe un semicerc vizualizat mental. Când ați ajuns la limita maximă de intindere, inghitiți și apoi pe expirație retrageți capul in poziția inițială. Repetați de 9 ori mișcarea.
Exercițiul pentru spate zona cervicală 10
Asezați-vă pe scaun cu spatele drept, brațele relaxate și palmele pe coapse/ Aplecați-vă capul spre înainte, privirea rămânând fixată inainte. Se continuă prin revenirea la poziția inițială, apoi cu extensia capului, tot cu privirea orientată inainte. Spatele și umerii rămân nemișcați. Executați de 20 de ori.
Exercițiul pentru spate zona cervicală 11
Așezați-vă culcat pe spate, cu genunchii indoiți, sprijinindu-vă pe tălpi, cu brațele indoite, palmele la nivelul gâtului. Ridicați lent capul de pe podea fără sa blocați spatele. Evitați apropierea prea mare a bărbiei de stern. In poziția de flexie maximă, executați două respirații complete. Reveniți, apoi, gradat, la poziția inițială. Repetați de 10 ori.