Cum să elimini cel mai rapid efectele stresului
Putem folosi puterea simțurilor noastre pentru a elimina stresul și a rămâne calm, productiv și concentrat-indiferent ce s-ar întâmpla.
Care este cel mai rapid mod de a elimina stresul ?
Există mii de tehnici de management al stresului. Yoga, meditația și exercițiile sunt doar câteva exemple de activități care elimină stresul. Dar ce poți face rapid, pe moment, în timpul lucrului, înaintea unui interviu sau în timpul unui conflict cu jumătatea ? Nu te poți scuza pentru a merge să faci o meditație. În aceste momente, ai nevoie de ceva mult mai rapid și accesibil.
Unul dintre cele mai rapide și accesibile metode de a elimina stresul este accesarea simțurilor-văz, auz, miros, gust sau atingere-sau prin mișcare.
Pentru că fiecare dintre noi este diferit, va trebui să descoperiți care este tehnica cea mai potrivită. Răsplata va fi uriașă. Vei putea rămâne calm, productiv și concentrat, dacă știi să elimini stresul rapid.
Interacțiunea este cea mai bună strategie de a echilibra sistemul nervos. Dacă vorbim față în față cu un interlocutor calm, reușim să ne calmăm și să eliberăm tensiunea. Din păcate, nu avem mereu alături de noi pe cineva care să ne asculte, în mijlocul unei situații stresante. Este bine, însă, să mențineți o rețea de relații apropiate. Aceasta este vitală pentru sănătatea mentală. Dacă aveți prieteni care vă pot asculta și metode senzoriale de a elimina stresul, sunteți acoperiți.â
Secret 1: Recunoașteți simptomele stresului
Sigur că știți când sunteți stresat. Unii dintre noi, petrec mult timp într-o stare de stres și uită cum este să fie în echilibru. Chiar când suntem calmi, suntem în alertă și concentrați. Dacă faceți parte din acestă categorie, trebuie să învățați să vă ascultați corpul. Când sunteți obosiți, vă simțiți ochii grei și vă sprijiniți pe mână. Atunci când sunteți stresat, corpul vostru vă spune, la fel de clar. Trebuie doar să-i dați atenție pentru a ști cum vă arată asta.
Observați-vă mușchii. Sunt cumva tensionați sau tari ? Stomacul este încordat, aveți crampe sau vă doare. Mâinile sunt încleștate ?
Observați-vă respirația. Respirați mai rapid ? Puneți-vă mâna pe abdomen sau pe piept. Simțiți cum se ridică și coboară mâna, cu fiecare respirație. Observați când respirați adânc și când ”uitați” să respirați.
Secretul 2: Identificați răspunsul la stres
In interior, toți răspundem în același fel la stres: ”fight-or-flight”, adică luptă sau fugi. Tensiunea arterială crește, inima pompează mai repede, mușchii se contractă. Corpul luptă și solicită sistemul imunitar.
În exterior, oamenii răspund diferit, însă.
Alegerea celui mai bun mod de a elimina stresul, depinde de răspunsul pe nostru specific la stres.
Răspunsul de supra-reacție:: Dacă tindeți să deveniți nervos, agitat sau super-emoțional, veți răspunde cel mai bine la stres cu activități care vă calmează.
Răspunsul cu lispă de reacție. Dacă tindeți să deveniți depresiv, retras sau să vă detașați în timpul stresului, veți răspunde cel mai bine la stres prin activități stimulative și energizante.
Imobilitatea sau ”înghețarea”, ca răspuns la stres
Înghețați, atunci când sunteți într-o situație de stres ? Imobilitatea este asociată, de cele mai multe ori, cu un trecut traumatizant. Vă simțiti total blocat și incapabil să reacționați. Provocarea este să ieșiți din acestă stare și să vă resetați sistemul nervos pentru a activa răspunsul de tip fight-or-flight. Mișcarea care vă antrenează mâinile și picioarele, cum ar fi mersul, înotul, alergarea, dansul, urcarea, pot să vă fie de ajutor. În timp ce vă mișcați, încercați să vă concentrați pe senzațiile pe care le aveți, mai mult decât asupra gândurilor. Acest lucru că va ajuta sistemul nervos să se deblocheze și să depășească momentul.
Secretul 3: Chemați-vă simțurile în ajutor
Ca să puteți folosi simțurile la eliberarea de stres, trebuie să identificați experiențele senzoriale care vă ajută cel mai mult. Aceasta presupune experimentare. Când observați anumite simțuri, veți afla care vă ajută mai mult. Care este tipul de sunet sau mișcare care vă afectează cel mai mult ? De exemplu, dacă vă place muzica, ascultați mai mulți artiști pentru a-l găsi pe cel care vă ajută cel mai repede și vă relaxează.
Explorați experiențe senzoriale care vă ajută, indiferent unde vă aflați.
Văzul
- Uitați-vă la o fotografie sau o imagine favorită
- Folosiți o plantă sau flori pentru a vă lumina locul unde lucrați
- Bucurați-vă de frumusețea naturii: o grădină, plaja, un parc sau curtea casei
- Înconjurați-vă cu culori care vă ridică moralul
- Închideși ochii și vizualizați un loc în care v-ați simțit bine și protejat
Mirosul
- Aprindeți o lumânare parfumată sau un bețisor parfumat
- Folosiți diverse uleiuri esențiale
- Mirosiți trandafiri sau alte flori
- Lăsați ferestrele deschise, să intre aer curat în încăpere
- Dați un spritz de parfum din cel preferat, care vă face bine
Atingerea
- Acoperiți-vă cu o pătură călduroasă
- Mângâiați un câine sau o pisică
- Țineți în mâini un obiect care vă place
- Faceți-vă un masaj pe mâini sau pe gât
- Purtați haine pe care le simțiți fine pe pielea corpului
Gust
Savurați o gustare favorită, dar aveți grijă să nu mâncați inconștient în condiții de stres. Secretul este să observați efectul pe care gustul bun vi-l oferă și să consumați cu moderație.
- Mestecați o gumă de mestecat cu un gust care vă place.
- Savurați o bucățică de ciocolată neagră
- Beți o ceașcă de cafea sau ceai sau o băutură răcoritoare
- Mâncați o bucată din fructul preferat
- Luați o gustare crocantă(țelină, morcov sau legume amestecate)
Mișcarea
Dacă aveți tendița să vă deprimați în caz de stres, vă va ajuta foarte mult mișcarea.
- Alergați pe loc sau săriți
- Dansați
- Rotiți-vă capul în cercuri
- Faceți o mică plimbare
- Jucați-vă cu o minge de stress
Sunet
- Cântați sau ascultați o piesă preferată
- Ascultați muzică de calmare sau veselă
- Acultați sunetele din natură-valuri, vânt, păsări
- Cumpărați o fântână decorativă, pentru a asculta sunetul apei acasă sau la birou
- Atârnați clopoței de vânt în fața ferestrei
Exersați tonurile vocii
Oricât de straniu vi s-ar părea, aceasta este o tehnică menită să reducă hormonii stresului, adrenalina și cortizolul. Găsiți un loc liniștit și mormăiți lung, pe ce ton vă face plăcere, până simțiți un zumzăit în obraji sau în piept. Nu numai că vă veți simți mai liniștit, dar veți fi capabil să ascultați tonurile celorlalți mult mai bine.
Cum să faceți tonuri: Stați drepți și spuneți ”MMMM”, cu buzele lipite și cu maxilarele relaxate. Experimentați schimbând nota și volumul, până ajungeți la o vibrație plăcută în zona feței sau în cea a inimii sau stomacului.
Luați mici pauze de tehnologie
Dacă vreți să faceți o pauză de televizor, computer, telefon, veți putea să observați mai bine să vă ascultați simțurile.
- alegeți o muzică de relaxare, în loc de radio. Sau stați în liniște 10 minute
- Este coadă la supermarket ? În loc să vorbiți la telefon, luați-vă un moment să priviți oamenii. Fiți atenți la ce spun și fac.
- In loc să vă verificați email-ul, înainte de o întâlnire, respirați adânc, priviți pe fereastră sau beți un ceai
- Când așteptați pe cineva, rezistați dorinței de a trimite un mesaj și faceți-vă, mai bine, un masaj.