”Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la interbelic”
Expoziţia „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic”, o incursiune în obiceiurile vestimentare româneşti de la începutul secolului XX, este deschisă în perioada 5 iulie – 20 septembrie la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5.
Aseară, la Casa Eliad din București a avut loc conferința „Moda în interbelic”, susținută de drd. Raluca Partenie, cercetător la Institutul de Istoria Artei, unul dintre evenimentele organizate în cadrul expoziției curatoriate de Iulia Gorneanu, pasionată de costumele și arta tradițională.
Conferința de aseară a parcurs istoria modei românești în context internațional din anii 1920-1930, fiind prezentată cu grație și farmec de Raluca Partenie, însoțită de fotografii și condimentată cu secrete ale acelor vremuri care nu merită uitate!
Expoziţia prezintă, prin piese urbane de îmbrăcăminte, costume tradiţionale şi accesorii, selectate de curatoarea Iulia Gorneanu
O imagine autentică a societăţii româneşti interbelice, expoziția este organizată în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate piese de vestimentaţie şi accesorii urbane, precum pălării, mănuşi, poşete, evantaie, carneţele de bal, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare, sticle de parfum, servicii de toaletă, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, reviste, jurnale de modă, fotografii şi cărţi poştale, alături de piese tradiţionale purtate în epocă, inspirate de reginele României şi doamnele din înalta societate, elemente ce recreează atmosfera efervescentă a societăţii româneşti de la începutul secolului trecut, aflată într-o transformare profundă în contextul politic şi economic al vremii.
Obiectele expuse la Casa Eliad sunt autentice şi provin din colecţii private. Scenografia este semnată de Andreea Ciortea
În contextul Marii Uniri din 1918, statul român unitar a cunoscut, în perioada interbelică, un proces intens de modernizare şi dezvoltare economică. Consecinţă a dezvoltării industriale, în structura populaţiei, rurală în fond, se consolidează burghezia: mică, mijlocie, comercială, financiară. Procesul masiv de modernizare şi dezvoltare se juxtapune unei emancipări culturale manifestate în adoptarea modelelor occidentale, inclusiv în vestimentaţie, de către noile straturi ale societăţii.
Moda reflectă evoluţiile vremii: etalonul frumuseţii, al modernităţii devine atenţia acordată vestimentaţiei, de la modele inspirate de moda pariziană până la materialele alese pentru diverse piese de îmbrăcăminte. Expoziţia „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic” devine astfel un exerciţiu necesar de readucere-aminte a evoluţiei societăţii româneşti într-o perioadă de transformări sistemice pentru statul român, în care coexistă dorinţa de emancipare, prin adoptarea modelelor occidentale, şi tradiţiile – portul costumului popular – laitmotiv al idealului naţional de reîntregire a neamului.
Următoarele evenimente din cadrul expoziției sunt programate după cum urmează:
12 septembrie 2024 | ora 18:30
Conferința „Istoria arhitecturii Bucureștilor – Art Deco” – speaker Ovidiu Neacșu, fondator „Bucureștiul povestit”
19 septembrie 2024 | ora 18:30
Concert„Când se lasă seara peste București” – Maria Răducanu(voce), Albert Tajti (pian)
Expoziția „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic” poate fi vizitată la Casa Eliad (Bulevardul Mircea Vodă nr. 5) în perioada 5 iulie – 20 septembrie 2024, de marți până duminică, între orele 12.00-18.30. În zilele de luni, expoziția este închisă. Accesul publicului este gratuit.