Aplicația Google Podcasts nu va mai fi disponibilă
Aplicația Podcasts de la Google a fost descărcată de peste 500 de milioane de ori, dar în curând nu va mai fi disponibilă.
Doar 4% dintre ascultătorii de podcasturi din SUA folosesc platforma, conform unui sondaj citat de compania Google.
Începând cu 2 aprilie, serviciul a fost întrerupt pentru utilizatorii din SUA, spune Google, ceea ce ar putea face ca milioane de persoane să fie nevoite să își migreze datele de abonare la podcasturi. Din păcate, acest proces poate fi confuz și poate expune utilizatorii la escroci și hoți de credențiale. Prin urmare, este esențial să știți cum să vă migrați în siguranță datele de abonare la podcasturi către un alt serviciu.
Anunțul închiderii serviciului a fost publicat pentru prima dată de echipa YouTube într-o declarație datată 26 septembrie 2023. Aceasta spunea că, odată cu creșterea nivelului de investiții în podcasturi pe platforma YouTube Music, despre care susținea că o va face o „destinație generală mai bună pentru fani și podcasteri deopotrivă, cu capabilități exclusiv YouTube în ceea ce privește comunitatea, descoperirea și comutarea audio/vizuală”.
Cum să vă migrați datele de abonament către YouTube Music
Google a publicat un ghid de ajutor pentru a se asigura că migrarea datelor de abonament de la Google Podcasts la YouTube Music se face cât mai ușor posibil. Utilizatorii aplicației din SUA ar fi trebuit să primească o notificare în aplicație care să îi îndemne să citească ghidul și să acționeze înainte de luna iulie.
Detaliile complete sunt incluse pe paginile de ajutor pentru migrarea Google Podcasts, dar pentru a migra la YouTube Music, pașii de bază sunt:
- Selectați opțiunea de export al abonamentelor afișată în partea de sus a ecranului aplicației Google Podcasts.
- Selectați Export to YouTube Music.
- În aplicația YouTube Music, selectați transfer și continuați.
- Google a avertizat utilizatorii că nu toate podcasturile vor fi disponibile în YouTube Music, dar acestea pot fi salvate folosind linkul de feed RSS din emisiunea respectivă.
Migrarea datelor de abonament către o altă platformă decât YouTube Music este puțin mai complicată și necesită ca utilizatorul să descarce un fișier Outline Processor Markup Language sau prin intermediul funcției Google Takeout. Instrucțiuni precise pot fi găsite chiar în documentul de ajutor.
Închiderea aplicațiilor și nevoile de migrare cresc riscul de securitate cibernetică
Faptul că Google închide încă un serviciu folosit de milioane de oameni nu este o veste bună pentru utilizatorii Google Podcasts din punct de vedere al securității. Unii escroci sau hackeri care fură credențiale, prosperă în astfel de momente. Infractorii cibernetici exploatează confuzia care, în ciuda celor mai bune eforturi ale Google și YouTube, înconjoară închiderea unui serviciu atunci când o aplicație nu mai funcționează, iar utilizatorii sunt disperați să își salveze datele în câteva moduri.
În primul rând, există riscul ca aplicațiile Google Podcasts false să fie disponibile în afara Google Play. Linkurile către acestea sunt distribuite prin e-mailuri, mesaje și postări pe forumuri. Singurul motiv pentru care se creează o aplicație falsă este acela de a executa un act rău intenționat, cel mai adesea pentru a adăuga utilizatori la un botnet utilizat pentru activități criminale sau pentru a fura acreditările utilizatorilor, în acest caz, un cont Google valoros, pentru a obține câștiguri ilicite.
În al doilea rând, există pericolul ca infractorii să se folosească de orice grabă de ultim moment pentru a migra datele abonamentelor de podcast, deși utilizatorii au timp până în iulie să facă acest lucru. Asta ar însemna ca persoanele care caută informații să fie direcționate către site-uri rău intenționate. De asemenea, ar putea exista o creștere a e-mailurilor de phishing care vizează utilizatorii Google Podcasts cu linkuri către presupuse servicii de ajutor și asistență.
Fiți atenți, dacă sunteți utilizator al aplicației Google Podcasts
Deși, deocamdată, doar utilizatorii din SUA vor fi afectați de închiderea aplicației Google Podcasts, restul lumii va urma aceeași pași, probabil, înainte de sfârșitul anului. Iar aceasta ar putea fi o veste proastă pentru acei utilizatori cu sediul în UE, datorită Legii privind piețele digitale, care ar putea face ca peisajul de securitate să fie și mai dificil de traversat atunci când vine vorba de evitarea aplicațiilor malițioase. DMA va însemna că atât Google, cât și Apple vor trebui să permită aplicațiile side-loaded, cele care provin din afara magazinelor oficiale de aplicații, ceea ce a fost declarat un risc de securitate de către mulți experți.
Google spune că, pur și simplu, răspunde pieței și că YouTube este un loc mult mai popular pentru ca oamenii să găsească podcasturi decât Google Podcasts. Există cu siguranță dovezi în sprijinul acestei afirmații: în anunțul său de închidere din septembrie, Google a citat o statistică de la Edison Research, potrivit căreia aproximativ 23 % dintre ascultătorii de podcasturi din SUA spun că YouTube este principala lor platformă de podcasturi, față de 4 % pentru Google Podcasts.
Sunt podcasturile YouTube Music gratuite?
Podcasturile YouTube Music sunt gratuite. Google spune că „ascultătorii se pot bucura de podcasturi la cerere, offline, în fundal, în timp ce fac casting și pot comuta fără probleme între versiunile audio-video pe YouTube Music. Această experiență de ascultare a podcasturilor este diferită de experiența noastră de ascultare a muzicii, unde aveți nevoie de un abonament Premium sau Music Premium pentru a vă bucura de unele dintre aceste caracteristici”.
Cum să exportați podcasturile din Google Podcasts către o altă aplicație de podcast
- Deschideți Google Podcasts și găsiți bannerul care vă spune să vă exportați podcasturile. Atingeți Export subscripții.
- Pe pagina următoare, atingeți Download (Descărcare).
- Veți fi încurajat să salvați un fișier în dosarul de descărcări. Atingeți Save (Salvare) pentru a face acest lucru.
- Pentru referință, Google numește acest fișier google-podcasts-subscriptions.opml în mod implicit.
- Deschideți aplicația de podcasturi în care doriți să vă migrați podcasturile.
- Navigați la setările aplicației respective și localizați locul unde puteți importa fișiere OPML.
- Odată localizat, folosiți instrumentul de import al aplicației pentru a găsi și importa fișierul OPML salvat de Google Podcasts la pasul anterior.
- În cele din urmă, verificați-vă biblioteca pentru a vă asigura că Google Podcasts a transferat totul corect.