Orașul de aur, descoperit în Egipt, de arheologi
Orașul de aur Luxor, a fost descoperit de arheologi în Egipt.
Orașul regal, vechi de 3,400 de ani a fost construit de Amenotep al III-lea și abandonat de fiul său Akhenaten. Acesta conține vestigii foarte bine conservate.
În urmă cu 3400 ani, un rege egiptean își abandona numele, religia și averea în Theba (noul Luxor). Arheologii spun că faraonul Akhenaten a construit orașul Akhenaten, în care a domnit alături de soția sa, Nefertiti. După moartea sa, fiul său Tutankhamon a devenit conducătorul Egiptului și a părăsit moștenirea lăsată de tatăl său.
De ce a abandonat Akhenaten Theba, care a fost capitala Egiptului Antic, mai mult de 150 ani ?
Răspunsurile ar putea exista în descoperirile făcute în această metropolă industrială regală pe care Akhenaten a moștenit-o de la tatăl său, Amenhotep al III-lea.
Descoperirea, care a fost anunțată astăzi, ca fiind descoperirea ”orașului de aur Luxor”, declanșează entuziasm, speculații și controverse, ca și faraonul care l-a părăsit.
Pentru că orașul a fost descoperit inițial în septembrie, anul trecut, arheologii au făcut, deocamdată, săpături doar la suprafață. De aceea, înțelegerea importanței acestei descoperiri este greu de estimat, în acest moment. Nivelul mare de conservare a locului, i-a uimit, însă, pe cercetători.
“Nu e nicio îndoială în această privință. Este o descoperire fenomenală”, declară arheologii. Este un salt în timp, o versiune egipteană a istoriei orașului Pompeii.
Situl datează din vremea celei de-a 18-lea faraon Amenhotep al II-lea, care a domnit în jurul anilor 1386-1353 I.H.
Orașul a fost vestit în acea perioadă pentru bogăție, putere și lux. În ultimii ani de viață, Amenhotep a condus, pentru scurtă vreme, împreună cu fiul său Akhenaten.
Faraonul nu s-a oprit însă aici. Akhenaten și-a mutat tronul din Theba, intr-un oraș cu totul nou, pe care l-a numit Akhetaten (numele modern Amarna). El a considerat această mutare ca pe o revoluie artistică, menită să transorme arta egipteană din uniformă și rigidă, în animație și detaliu.
După moartea sa, multe dintre urmele sale au fost șterse. Începând cu fiul său, Tutankhamon-regele copil, capitala, religia și chiar și numele lui Akhenaten au fost aproape excluse din istorie.
Doar redescoperirea sitului Amarna, în secolul al 18-lea a scos la iveală moștenirea leaderului renegat, care a hrănit imaginația arheologilor, sute de ani.
De ce și cum a avut loc această transformare și cum era viața în vremea lui Amenotep al III-lea ?
Orașul de aur descoperit, acum, poate aduce răspunsuri la această întrebare.
Excavările au scos la iveală vechi și nou, într-o zonă recunoscută pentru bogăția arheologică.
La Nord de oraș se află templul funerar al lui Amenhotep al III-lea(din secolul al 14-lea I.H. La Sud, se află un alt oraș funerar, Medinet Habu, al lui Ramses al III-lea.
Arheologii sperau că, în spațiul funerar, vor găsi vase de mâncare și obiecte de cult. În locul lor, ei au descoperit ceva foarte diferit: ziduri înalte și piloni din era lui Amenhotep al III-lea.
Structurile sunt pline de obiecte, multe dintre ele având legătură cu arta și producția industrială care susțineau viața orașului-capitală. Case în care, probabil, au locuit muncitori, obiecte care par să fie legate de producția de metal și sticlă. Construcțiile par să fi fost legate de administrație și există chiar un cimitir cu morminte săpate în piatră.
Cu toate că dimensiunile orașului sunt departe de a fi fost descoperite, datarea acestuia poate fi făcută, datorită hieroglifelor care apar pe diversele obiecte.
Un vas care conținea două galoane de carne fiartă sunt inscripționate în anul 37. În această perioadă, se pare să Amenhotep III și Akhenaten, tată și fiu, conduceau împreună. Au fost identificate și sigilii aparținând acestora.
Arheologii au descoperit un mic vas de lut pe care era scris ”Atenul a fost găsit trăind în adevăr”. Acest ”aten” este un epitet folosit pentru Akhenaten. În ciuda referințelor la tânărul rege, orașul este însă o parte din complexul de palate care au aparținut tatălui acestuia, complex care se numea Nebmaatre sau ”Atenul Îndrăzneț”.
Odată ce Akhenaten a preluat conducerea și a schimbat cursul, el a părăsit orașul tatălui său și tot ceea ce acesta conținea.
Această pierdere a însemnat un câștig pentru arheologii de azi. Ei spun că, plimbându-se prin acest oraș de aur, se așteaptă ca în orice moment, un vechi egiptean să apară de undeva. Ei susțin că este greu de imaginat sentimentul.
Se pare că orașul a fost reanimat de Tutankhamon, care a stabilit însă o capitala nouă, la Memphis.
Ay, care a moștenit tronul, după căsătoria sa cu văduva lui Tut, se pare să a trăit în acest oraș, de asemenea.
De ce a fost abandonat orașul în timpul domniei lui Akhenaten ?
Nu se știe, deocamdată, dar studierea orașului va aduce la lumină date despre Amenhotep III, Akhenaten și familiile lor. Este încă prea devreme, dar vor fi descoperite, cu siguranță, noi și noi detalii.
Cu toate că orașul nu poate desluși misterul faraonului rebel, el aduce noi și noi amănunte despre ceea ce acesta a lăsat în urmă.