Minte, suflet, spirit
Conceptele de minte, suflet și spirit sunt folosite, de multe ori, cu același sens. In cele mai multe cazuri, oamenii nu încearcă să înțeleagă aceste noțiuni, fiindcă nu au o părere concretă despre natura acestora.
“Ființele umane constau din conștiință, un spirit și un suflet, care au fost create prin voința lui Dumnezeu, iar punctul central al sufletului este mintea. ”(din cartea Legile Soarelui de Ryko Osawa)
Ce este spiritul ?
“Spiritul” este o energie inteligentă, fără formă, care a devenit individualizată, desprinzându-se din energia divină. Energia spirituală este sursa tuturor ființelor: oameni, animale, plante și chiar minerale. Spiritele animalelor și plantelor nu sunt atât de individualizate și de avansate ca cele ale oamenilor. Cu alte cuvinte, fiecare spirit uman are o expresie individuală și abilitatea de a gândi, în timp ce animalele și plantele trăiesc ca niște conștiințe colective. Cât de individualizați devin, depinde de nivelul de conștiință al fiecărui spirit.
Ce este sufletul ?
Sufletul este acea parte din spirit care ia forma corpului fizic în care locuiește. Prin această formă, spiritul parcurge evoluția spirituală de pe pământ. Spiritul este mai liber ca formă, în comparație cu sufletul , care fiind găzduit de un corp uman, are o formă umană și propria sa individualitate.
Ce este mintea ?
Mintea este centrul sufletului și miezul corpului spiritual. Prin vederea spirituală, atunci când mintea este în forma sa originară, aceasta apare ca o minge de lumină cu diametrul de un metru, localizată în centrul sufletului, lângă inimă. Diferitele zone ale minții guvernează voința, emoția, intelectul și rațiunea. Plecând prin trup, din zona stomacului, prin inimă și creier, este partea care controlează înțelepciunea spirituală și conectează persoana cu cei din jur, în lumea spirituală, cu alte cuvinte, subconștiința.
Adevărata natură a minții.
Sufletul vine de la divinintate și posedă aceleși calități ca și Dumnezeu. Dumnezeu este lumina esențială însăși, iar aceasta nu este ca lumina unei lămpi, ea având calități ca iubirea, compasiunea, înțelepciunea, prosperitatea, toate strălucind la fel ca fațetele unui diamant. Scopul interior de a înțelege adevărata natură a diamantului din noi este obiectivul principal al disciplinei spirituale.
Ce este bine și ce este rău ?
Face parte din natura sufletului să gândească și să facă rău ? Și da și nu. Da, pentru că sufletului i s-a oferit libertate absolută să gândească și să creeze, în orice direcție. Răspunsul poate fi și nu, fiindcă a face rău și a produce suferință nu face parte din misiunea originară a sufletului. Oricum, fiecare dintre noi putem crea întuneric, putem să facem rău și putem să ne separăm de Dumnezeu, prin gânduri negative cum ar fi mânia, gelozia, invidia, gândurile egoiste și dorința noastră de supraviețuire. Este rezultatul propriilor noastre alegeri să creăm nori în mintea noastră, să blocăm lumina și să trăim în întuneric. De aceea, este necesar să veghem asupra propriilor noastre gânduri și să aducem mintea la stadiul său originar, strălucitor, luminos, așa cum a fost creată, inițial.