Care sunt cele șase tipuri de relații inter-umane
Relațiile interpersonale reprezintă o parte uriașă și vitală a vieții noastre.
Care sunt cele șase tipuri de relații inter-umane și care sunt efectele lor asupra noastră ?
Aceste relații pot varia de la apropiate și intime la îndepărtate și provocatoare. Indiferent de natura relației, diferitele tipuri de relații ajută la alcătuirea rețelei noastre de sprijin social, care este esențială pentru bunăstarea noastră fizică și mentală. Pentru a înțelege mai bine și a discuta cu acuratețe aceste relații, poate fi util să aflați mai multe despre diferitele tipuri de relații pe care le poate avea o persoană.
Ce este o relație?
O relație este orice legătură între doi oameni, care poate fi fie pozitivă, fie negativă. Puteți avea relații cu o gamă largă de oameni, inclusiv familia și prietenii. Expresia „a fi într-o relație”, deși este adesea legată de relații romantice, se poate referi la o varietate de asocieri pe care o persoană le are cu o alta. „A fi într-o relație” nu înseamnă întotdeauna că există intimitate fizică, atașament emoțional și/sau angajament. Oamenii se angajează în multe tipuri diferite de relații care au caracteristici unice.
Tipuri de relații de bază
Relațiile se încadrează de obicei într-una dintre mai multe categorii diferite (deși acestea se pot suprapune uneori): Relații familiale
- Prietenii
- Cunoștințe
- Relații romantice
- Relații sexuale
- Relații de muncă
- Relații situaționale (numite uneori „situații”)
Aceste forme diferite de relații pot varia foarte mult în ceea ce privește apropierea și există, de asemenea, diferite subtipuri de relații în cadrul fiecăruia dintre aceste tipuri de bază. Unele dintre diferitele tipuri de relații pe care le-ați putea experimenta la un moment dat în viața voastră sunt:
Relații platonice
O relație platonică este un tip de prietenie care implică o legătură strânsă, intimă, fără sex sau dragoste. Aceste relații tind să fie caracterizate prin:
- Apropiere
- Dragoste
- Înţelegere
- Respect
- Îngrijire
- Susținere
- Onestitate
- Acceptare
Relațiile platonice pot exista într-o gamă largă de situații și pot implica prietenii între persoane de același sex sau de sex opus. Puteți avea o relație platonică cu un coleg de clasă sau cu un coleg de muncă sau puteți crea o legătură cu o persoană într-un alt cadru, cum ar fi un club, o activitate sportivă sau o organizație de voluntariat în care sunteți implicat. Acest tip de relație poate juca un rol esențial în oferirea de sprijin social, care este esențial pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră. Cercetările sugerează că prieteniile platonice vă pot ajuta să vă reduceți riscul de boală, să vă scadă riscul de depresie sau anxietate și să vă întărească imunitatea.
Relațiile platonice sunt cele care implică apropiere și prietenie, dar fără sex. Uneori, relațiile platonice se pot schimba în timp și se pot transforma într-o relație romantică sau sexuală.
Relații romantice
Relațiile romantice sunt cele caracterizate prin sentimente de dragoste și atracție pentru o altă persoană. În timp ce dragostea romantică poate varia, ea implică adesea sentimente de infatuare, intimitate și angajament. Experții au găsit o varietate de moduri diferite de a descrie modul în care oamenii experimentează și își exprimă dragostea.
De exemplu, psihologul Robert Sternberg sugerează trei componente principale ale iubirii: pasiunea, intimitatea și decizia/angajamentul. Dragostea romantică, explică el, este o combinație de pasiune și intimitate.
Relațiile romantice tind să se schimbe în timp. La începutul unei relații, oamenii experimentează de obicei sentimente mai puternice de pasiune. În această perioadă inițială de infatuare, creierul eliberează neurotransmițători specifici (dopamină, oxitocină și serotonină) care îi fac pe oameni să se simtă euforici și „îndrăgostiți”. În timp, aceste sentimente încep să scadă în intensitate. Pe măsură ce relația se maturizează, oamenii dezvoltă niveluri mai profunde de intimitate emoțională și înțelegere.
Relațiile romantice ard, adesea, la început. În timp ce sentimentele inițiale de pasiune de obicei scad în putere odată cu trecerea timpului, sentimentele de încredere, intimitate emoțională și angajament devin mai puternice.
Relații codependente
O relație codependentă este un tip de relație dezechilibrat, disfuncțional, în care un partener are o dependență emoțională, fizică sau mentală de cealaltă persoană. De asemenea, este obișnuit ca ambii parteneri să fie codependenți unul de celălalt. Ambii pot juca pe rând rolul de îngrijitor, alternând între îngrijitor și cel care primește îngrijirea. Caracteristicile unei relații codependente includ:
Acționează ca un dăruitor, în timp ce cealaltă persoană acționează ca un primitor
Faceți tot posibilul pentru a evita conflictul cu cealaltă persoană
Simțiți că trebuie să cereți permisiunea de a face lucruri
Vă simțiți dator să salvați cealaltă persoană prin propriile acțiuni
Faceți lucruri pentru a face pe celălalt fericit, chiar dacă acestea te fac să te simți inconfortabil
Simți că nu știi cine ești în relație
Îl lăudați pe celălalt chiar dacă nu a făcut nimic pentru a vă câștiga bunăvoința și admirația
Nu toate relațiile de codedependență sunt la fel. Ele pot varia ca severitate. Codependența poate afecta toate tipurile diferite de relații, inclusiv relațiile dintre partenerii romantici, părinți și copii, prietenia, alți membri ai familiei și chiar colegii de muncă.
Relațiile codependente sunt co-construite. În timp ce un partener se simte mai ”în nevoie”, celălalt partener se simte confortabil dacă simte că celălalt are nevoie de el.
Cineva care se simte mai confortabil dacă altcineva are nevoie de el, de exemplu, poate evita să se concentreze pe propriile nevoi, alegând un partener care are nevoie constantă de el.
Relații ocazionale
Relațiile ocazionale sunt relații care pot include sex fără așteptări de monogamie sau angajament. Cu toate acestea, experții sugerează că termenul este vag și poate avea semnificații diferite pentru oameni diferiți. Potrivit autorilor unui studiu publicat în Canadian Journal of Human Sexuality, relațiile ocazionale pot cuprinde situații precum:
- Aventura de o noapte
- Prietenie „de sex”.
- Prieteni cu beneficii
Astfel de relații există adesea și se deosebesc prin frecvența contactului, tipul de contact, cantitatea de dezvăluire personală, tipul de discuție despre relație și gradul de prietenie. Studiul arată că persoanele cu mai multă experiență sexuală au fost mai capabile să identifice aceste etichete în comparație cu persoanele cu mai puțină experiență sexuală. Relațiile ocazionale sunt adesea comune în rândul adulților tineri. Atâta timp cât relațiile ocazionale sunt marcate de comunicare și consimțământ, ele pot avea mai multe beneficii sexual-pozitive. Ele pot satisface nevoia de sex, intimitate, conexiune și companie fără încărcătura emoțională și angajamentul energetic al unei relații mai serioase.
Relațiile ocazionale tind să fie mai frecvente în rândul adulților mai tineri, dar oameni se pot angaja în acest tip de relație la orice vârstă. Consimțământul și comunicarea sunt cheia.
Relații deschise
O relație deschisă este un tip de relație consensuală non-monogamă în care unul sau mai mulți parteneri au legături bazate pe sex. Ambele persoane sunt de acord să facă sex cu alte persoane într-o relație deschisă, dar pot avea anumite condiții sau limitări. Relațiile deschise pot să existe în orice tip de relație romantică, fie ocazională, fie în cadrul căsătoriei. Oamenii pun, de obicei, un un stigmat în jurul relațiilor non-monogame. Totuși, cercetările sugerează că aproximativ 21% până la 22% dintre adulți vor fi implicați într-un anumit tip de relație deschisă la un moment dat în viața lor.5 Probabilitatea de a se angaja într-o relație deschisă depinde de gen și de orientarea sexuală. Bărbații au raportat că au un număr mai mare de relații deschise în comparație cu femeile; persoanele care se identifică ca gay, lesbiene și bisexuale în comparație cu cele care se identifică ca heterosexuale au fost mai predispuse să se angajeze în relații deschise. Astfel de relații pot avea beneficii, inclusiv creșterea libertății sexuale , dar ascund și capcane precum gelozia și durerea emoțională. Relațiile deschise au mai mult succes atunci când cuplurile stabilesc granițe personale, emoționale și sexuale și își comunică în mod clar sentimentele și nevoile unul cu celălalt. Relațiile deschise sunt o formă de non-monogamie consensuală. Deși există o conexiune emoțională și adesea fizică primară între cele două persoane din relație, ei sunt de acord reciproc asupra intimității cu alte persoane din afara relației.
Relații toxice
O relație toxică este orice tip de relație interpersonală în care bunăstarea ta emoțională, fizică sau psihologică este subminată sau amenințată într-un fel. Astfel de relații te fac adesea să te simți rușinat, umilit, neînțeles sau nesprijinit. Orice tip de relație poate fi toxic, inclusiv cu prietenii, relații de familie, relații romantice sau relații la locul de muncă. Relațiile toxice se caracterizează prin:
- Lipsă de sprijin
- Învinovățire
- Competitivitate
- Controlul comportamentelor
- Lipsă de respect
- Necinste
- Impuneri
- Ostilitate
- Gelozie
- Comportamente pasiv-agresive
- Comunicare slabă
- Stres
De obicei, ambii parteneri joacă un rol în crearea acestei toxicități. De exemplu, este posibil să contribuiți la toxicitate dacă sunteți în mod constant critici, nesiguri și negativi. În alte situații, unul dintre parteneri se poate comporta într-un mod care creează sentimente toxice. Acest lucru poate fi intenționat, dar în cele mai multe cazuri, se întâmplă fiindcă este posibil ca oamenii să nu înțeleagă pe deplin cum acțiunile lor îi afectează pe alții.
Din cauza experiențelor lor anterioare din relații sau din cadrul familiei lor de bază, este posibil să nu cunoască un alt mod de a acționa și de a comunica. Acest lucru nu creează doar nemulțumire – relațiile toxice pot avea un impact serios asupra sănătății. De exemplu, conform unui studiu, stresul cauzat de relațiile negative are un impact direct asupra sănătății cardiovasculare. A te simți izolat și neînțeles într-o relație poate duce, de asemenea, la singurătate, care s-a demonstrat că are efecte dăunătoare atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale.
Relațiile toxice pot fi stresante, dăunătoare și chiar abuzive. Dacă ești într-o relație toxică cu cineva, lucrează la crearea unor limite puternice pentru a te proteja. Discută cu un profesionist în domeniul sănătății mintale sau ia în considerare încetarea relației dacă aceasta vă provoacă rău.
Indiferent ce tip de relație ai cu o altă persoană, este important ca aceasta să fie una sănătoasă.
Relațiile sănătoase sunt caracterizate prin încredere, respect reciproc, deschidere, onestitate și afecțiune. Comunicarea bună este, de asemenea, un semn distinctiv al unei relații sănătoase. Există pași pe care îi puteți face pentru a vă îmbunătăți relațiile cu alte persoane. Să vă asigurați că îi spuneți celuilalt că vă pasă și că vă arătați aprecierea sunt două strategii care pot fi de ajutor. Dar dacă o relație provoacă stres sau dă semne că este toxică, căutați modalități de a stabili limite clare, discutați cu un terapeut sau chiar luați în considerare încheierea relației dacă este prea nesănătoasă. Relațiile sociale sunt importante și sunt de diferite tipuri. A crea și întreține o varietate de relații cu diferite persoane vă poate asigura că aveți sprijinul și conexiunile de care aveți nevoie pentru sănătatea și bunăstarea voastră emoțională.