10 feluri de a-ți îmbunătăți personalitatea
Ce este personalitatea ? Personalitatea este paternul tipic de gândire, simțire și comportament care face ca o persoană să fie unică. Spunem că o persoană are o personalitate plăcută, ceea ce înseamnă că este ușor de apreciat, interesantă și a cărei companie ne face plăcere. Oricine vrea să fie atractiv pentru alții. A avea o personalitate plăcută este vital, din acest punct de vedere, probabil chiar mai important decât să arăți bine.
De fapt, aproximativ 85% din succes și fericire sunt rezultatul felului în care interacționezi cu ceilalți. Personalitatea ta determină oamenii să fie atrași sau respinși de tine. Dacă putem să ne îmbunătățim felul în care arătăm, într-o oarecare măsură, îmbunătățirea personalității este ceea ce ne dorim cel mai mult. Putem să dezvoltăm sau să integrăm în personalitatea noastră, orice ni se pare că ni se potrivește sau este agreabil.
Iată 10 feluri în care vă puteți îmbunătăți personalitatea:
1. Fiți un ascultător mai bun. Jaqueline Kennedy Onassis era considerată una dintre cele mai fermecătoare femei din lume fiindcă își dezvoltase și cultivase calitatea de excepțională ascultătoare. Ea era cunoscută pentru felul în care privea un om în ochi, cum se agăța de fiecare cuvânt al interlocutorului, făcându-l să se simtă important. Nu este nimic mai atrăgător decât a avea pe cineva care să te asculte ca și cum ai fi singura persoană din lume.
2. Citește mai mult și extinde-ți zona de interes Cu cât citim mai mult și ne cultivăm noi zone de interes, cu atât devenim mai interesanți pentru ceilalți. Când întâlnim oameni noi, avem ocazia să împărtășim ceea ce știm și să schimbăm păreri cu aceștia.
4. Încearcă să ai o opinie Nu este nimic mai obositor decât să încerci să vorbești cu cineva care nu are nicio opinie în legătură cu nimic. O conversație cu o asemenea persoană nu duce niciunde, fiindcă nu ai cum să construiești un dialog. Dacă aveți opinii diferite, conversația devine interesantă și devine un motiv de a discuta diverse teme. O opinie unică poate schimba sau extinde perspectiva tuturor.
5. Întâlnește oameni noi. Fă un efort de a întâlni oameni noi, mai ales dintre acei care nu sunt la fel ca tine. Expunerea la culturi noi și feluri diferite de a face lucrurile, îți lărgesc orizontul.
6. Fii tu însuți Următorul lucru obositor după a nu avea nicio opinie, este să încerci să pari ceva ce nu ești. Modelarea pentru a te potrivi undeva sau a fi acceptat, de obicei, nu poate dura. Ceea ce face lumea interesantă este că fiecare dintre noi e unic, Dacă încerci să fii copia la indigo a cuiva, nu te ajută, dar dovedește și o lipsă de autenticitate.
7. Ai o atitudine pozitivă Cine vrea să fie în preajma oamenilor negativi, care se plâng mult și care nu au nimic bun de spus ? De fapt, mulți dintre noi o luăm la fugă atunci când îi vedem venind. În loc să fii așa, încearcă să fii o persoană care luminează încăperea atunci când intră. O poți face încercând să vezi partea bună a lucrurilor și a oamenilor. Zâmbește, răspândește voie bună și bucură-i pe ceilalți de prezența ta.
8. Fii amuzant și vezi partea veselă a vieții. Oricui îi face plăcere compania oamenilor care îi fac să râdă, să zîmbească și să vadă partea veselă în orice situație. Când adaugi veselie unui cadru nu prea primitor, ceilalți vor fi atrași de tine, ca să nu mai vorbim de cât îți vor fi de recunoscători.
9. Sprijină-i pe ceilalți. Să fii un sprijin bun este, probabil, cea mai mare calitate pe care o poți integra în personalitatea ta. Așa cum ție îți face bine suportul oferit de alții, oferă-le și tu suport atunci când au nevoie de el. Tuturor ne place un leader de nădejde care să ne încurajeze, să creadă în noi și să ne ajute sî ne ridicăm atunci când suntem jos.
10. Păstrează-ți integritatea și tratează oamenii cu respect Să fii onest și să te ții de cuvânt îți va aduce admirația, respectul și recunoștința celor din jur. Nimic nu face personalitatea mai plăcută decât integritatea și respectul-respectul față de alții, la fel ca respectul față de tine. Noi, oamenii, avem puterea și abilitatea de a ne modela personalitatea exact așa cum dorim. Când ne dezvoltăm, astfel încât să devenim tot ceea ce putem mai bun, contribuim la fericirea noastră, dar și la a celor din jurul nostru.
A avea o personalitate cuceritoare ține, în altă ordine de idei, de coeficientul de inteligență emoțională(EI sau EQ) Cei care au un coeficient de inteligență emoțională mare au, invariabil, personalități cuceritoare.